top of page

HARIAN METRO

NEWSPAPER

HARIAN METRO

NEWSPAPER

pbc 1.jpg

LATIHAN MINDA AKTIF SEL OTAK

July, 20 2016 (Harian Metro) http://www.hmetro.com.my/node/153059

Tiga kanak-kanak berusia lima dan enam tahun khusyuk membaca buku dengan mata ditutup rapat menggunakan kain hitam sambil dipantau seorang guru. Lancar sekali pembacaan mereka dalam keadaan tidak nampak namun mampu membaca dengan baik.

Di satu sudut yang lain, tiga kanak-kanak melakukan latihan memanah juga dengan mata ditutup kain hitam tetapi mereka mampu menumpukan perhatian untuk mencapai sasarannya.

Bagi yang baru kali pertama mengunjungi pusat pembelajaran Smart-IQ, pasti berasa pelik dengan kebolehan anak kecil ini melakukan proses pembelajaran dalam keadaan tidak dapat melihat. Tetapi mereka tetap fokus dan memberikan tumpuan dengan baik dan bersungguh-sungguh.

Menurut pengetua dan pengasas Smart-IQ Ruha Dani, pembelajaran yang dijalankan di Smart-IQ menggunakan kuasa minda iaitu dengan me­ngeluarkan keseluruhan potensi diri menerusi aktiviti menggunakan otak.

Jika badan memerlukan latihan fizikal untuk me­ngekalkan kecergasan, sama seperti otak yang turut memerlukan latihan.

“Aktiviti dengan cara menutup mata ialah latihan paling cepat dan mudah bagi mengaktifkan sel otak. Ini kerana ia dapat meningkatkan kadar tumpuan dan fokus terhadap sesuatu perkara yang mereka lakukan,” katanya.

Jelasnya, pada waktu biasa terdapat pelbagai gangguan yang menyebab­kan kanak-kanak hilang tumpuan dalam pembelajaran. Keadaan sekeliling, bungi bising dan suara rakan akan menyebabkan pengajaran diterima tidak sampai 50 peratus disimpan di dalam otak. Menerusi kaedah menutup mata ini, mereka menjadi lebih fokus kerana tidak lagi melihat semua gangguan di sekeliling. Ini menyebabkan apa saja aktiviti dapat dilakukan dengan baik.

“Teknik menutup mata iaitu dengan mengaktifkan otak tengah ialah pendidikan biasa yang dilakukan di Jepun dan Korea. Apabila mata ditutup, secara tidak langsung otak tengah diaktifkan dan kanak-kanak ini melihat menggunakan otak mereka. Sebab itu mereka dapat melihat angka, membaca, mengenal warna sehingga kepada memanah dengan tepat. Keadaan ini berbeza dengan kanak-kanak yang tidak diaktifkan otak mereka,” katanya.

Kanak-kanak ini mempunyai deria yang sangat hebat. Mereka menggunakan semua deria ini untuk merasa, menghidu, mendengar dan menyentuh. Dalam keadaan tertentu ada yang dapat memahami bahasa haiwan dan dapat berkomunikasi dengan binatang peliharaan seperti kucing. Jika diperhatikan ia bukanlah silap mata sebaliknya kaedah ini menggunakan gelombang otak alfa yang muncul ketika seseorang berada dalam keadaan tenang dan kreatif.

“Otak manusia sangat hebat. Jika manusia mampu mencipta komputer dan pelbagai gajet hebat, bayangkan betapa hebatnya otak manusia. Namun ramai tidak menggunakan kehebatan ini kerana tidak tahu caranya. Menerusi latihan kuasa minda yang dilakukan secara konsisten dan berkala, ia menjadikan minda anak lebih kuat. Melihat menggunakan mata hati pula menyebabkan mereka mampu menerangkan apa yang tersurat dan tersirat di sebaliknya. Sehinggakan ada yang dapat menjelaskan perkara dan benda yang berada di belakang, atas dan dari semua arah,” katanya.

KEBAIKAN LATIHAN KUASA MINDA

Jelas Ruha, terdapat banyak kebaikan apabila aktiviti pembelajaran dilakukan dengan menutup mata. Daya tumpuan yang diperoleh bukan hanya bersifat sementara sebaliknya dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian terutama dalam bidang pekerjaan.

Selain itu, daya ingatan kanak-kanak menjadi lebih kuat. Ini kerana dalam setiap aktiviti kanak-kanak diajar untuk menyimpan semua data dalam sistem simpanan jangka panjang kerana ia lebih kekal. Apabila diperlukan, semua data ini dikeluarkan dengan mudah. Ia sama seperti komputer yang mempu­nyai fail tertentu dan mudah dikeluarkan sekiranya pemiliknya mengetahui nama fail itu.

“Kaedah ini dapat digunakan untuk otak apabila kanak-kanak ini diajar mengaktifkan otak mereka dan mempunyai sistem simpanan data yang baik. Ini menyebabkan daya ingatan menjadi lebih kuat,” kata­nya yang banyak menggunakan fotografi berbanding tulisan semata-mata.

Ini kerana menerusi kaedah gambar dan video menjadikan mereka lebih mudah menghafal.

Selain itu, ia dapat meningkatkan keyakinan diri kanak-kanak kerana apa saja dilakukan bersifat dalaman. Apabila kuasa minda ini diaktifkan kanak-kanak merasa kehebatan diri mereka terserlah. Mereka berbeza dengan kanak-kanak lain kerana mampu membaca dalam keadaan mata tertutup atau apa saja aktiviti lain.

Pada masa akan datang apabila mereka berasa tertekan atau pernah gagal, kekecewaan tidak bersifat lama. Mereka akan cuba mengatasinya dengan bang­kit dan melawan kegagalan itu kerana kekuatan dalaman sudah dibina sejak kecil.

Latihan menggunakan kuasa minda juga membantu menguatkan daya imaginasi. Kanak-kanak dapat melihat menerusi imaginasi mereka. Imagi­nasi ini seharusnya dipupuk sejak mereka kecil. Biarkan anak membayangkan apa yang akan dilalui pada masa depan kerana menerusinya mereka boleh melahirkan sesuatu yang berbeza dan kreatif.

“Ramai tidak tahu setiap kanak-kanak mempunyai potensi diri yang sangat hebat. Cuma ibu bapa tidak tahu bagaimana mengeluarkannya. Menerusi kaedah kuasa minda potensi diri kanak-kanak dapat dikeluarkan dan mereka akan terdorong melakukan berdasarkan potensi diri. Sebab itu dengan cara mengaktifkan sel otak, mereka lebih mudah menerima pembelajaran, mudah menerima nasihat, rajin, tidak pemarah dan mendengar kata ibu bapa.

BERMULA KUASA MINDA UNTUK ANAK SENDIRI

Menceritakan lebih lanjut bagaimana Ruha dan suaminya membuka pusat pembelajaran Smart-IQ, jelasnya ia bermula dengan anak sulungnya yang lambat dalam pembelajaran. Bimbangkan si kecil yang ketika itu berusia tujuh tahun tetapi tidak boleh membaca, Roha membuat kajian di Internet dan pembacaan sistem pembelajaran bagi merangsang sel otak.

“Saya menemui kaedah pembelajaran menggunakan otak iaitu dengan mengaktifkan sel otak dan ia sangat membantu. Sedikit demi sedikit anak saya semakin maju dalam pembelajaran dan menjadi pelajar terbaik.

Dari situ saya membuat kajian dan menemui kaedah kuasa minda iaitu aktiviti secara menutup mata sudah lama dijalankan di Jepun, Korea, China dan Taiwan untuk anak kecil.

“Selepas membuat kajian saya dapati apa yang dilakukan di sana sudah lama dijelaskan dalam al-Quran. Misalnya aktiviti berkuda, memanah dan berenang yang menjadi amalan Nabi Muhamad SAW menyimpan banyak kebaikan. Memanah ialah aktiviti yang dapat menjadikan anak lebih fokus begitu juga dengan berkuda dan berenang. Selain baik untuk kesihatan ia menjadikan daya pemikiran lebih tajam.

“Dengan tujuan membantu ibu bapa mencungkil potensi diri anak, saya membuka Smart-IQ pada 2007 dan sehingga kini ia mendapat sambutan daripada ibu bapa,” katanya yang tidak mengkhususkan kepada kanak-kanak tadika empat hingga enam tahun saja sebaliknya kelas pada hujung minggu juga boleh dihadiri sesiapa saja bermula pada usia empat hingga 80 tahun. Setakat ini ada pelajar paling tua berusia 78 tahun.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 Julai 2016 @ 12:10 PM

Artikel Penuh :
http://www.hmetro.com.my/node/153059

PBA3.jpg

PROGRAM KUASA MINDA

November 23, 2016 (Harian Metro) http://www.hmetro.com.my/node/184097

Bagi yang pernah menghantar anak mengikuti program kuasa minda membabitkan pembelajaran menerusi cara menutup mata, pasti teruja dengan perubahan si kecil yang disifatkan amat berbeza emosi dan cara berfikir berbanding sebelum mengikuti program itu.

Jika dulu mungkin ada tergolong dalam kumpulan lemah pembelajaran, kurang mendengar kata dan berdisiplin namun pembelajaran dengan cara menutup mata menjadikan si kecil lebih fokus.

Namun persoalannya, adakah cukup dengan hanya menghantar anak saja tanpa ibu bapa sendiri mengalami proses di sebalik pengembangan minda menerusi teknik mengaktifkan otak tengah ini?

Ini kerana sekiranya ibu bapa melaluinya, mereka sendiri dapat memastikan pembelajaran anak dijalankan secara berterusan. Bukan itu saja, masalah yang sering dialami seperti tekanan di tempat kerja, masalah suami isteri atau dengan anak dapat diatasi dengan mudah.

Menurut pengasas yang juga Pengetua Smart-IQ Ruha Dani, pembelajaran menggunakan kuasa minda menerusi kaedah menutup mata yang dijalankan di Smart-IQ tidak hanya mengkhusus kepada kanak-kanak saja sebaliknya terbuka kepada dewasa. Proses yang dijalankan adalah sama iaitu dengan mengeluarkan keseluruhan potensi diri menerusi aktiviti menggunakan otak.

Bayangkan dalam persekitaran di tempat kerja dan di rumah, ramai yang terbeban dengan pelbagai masalah. Cara biasa dilakukan untuk mengurangkan tekanan adalah dengan bercuti bersama keluarga. Namun sebenarnya percutian hanya sekadar ‘meletakkan’ masalah di luar kotak fikiran dan apabila kembali ke tempat kerja masalah itu tetap ada. Lama-kelamaan masalah yang dibiarkan akan menghantui kehidupan dan menyebabkan prestasi kerja menurun, perhubungan antara isteri dan anak menjadi suram.

“Oleh itu, apa yang perlu dilakukan adalah dengan mengeluarkan keseluruhan pemikiran negatif dan fokus kepada perkara positif saja. Tetapi ramai tidak tahu caranya dan perkara ini langsung tidak pernah diajar sesiapa sejak kecil. Akhirnya kita hanya menyimpan semua cas negatif sehingga akhirnya menjadi barah yang sukar dibendung,” katanya.

Jelas Ruha, kuasa minda yang didedahkan menerusi pembelajaran di Smart-IQ ialah teknik pengaktifan kuasa minda iaitu kebolehan minda melaksanakan fungsi utama otak seperti menerima dan memproses maklumat, menyimpan dan memanggil maklumat, kuasa imaginasi dan kreativiti.

“Apa yang diserlahkan menerusi bengkel kuasa minda untuk dewasa adalah dengan meningkatkan kepekaan deria peserta. Apabila kuasa deria ditingkatkan, proses penerimaan dan pemprosesan maklumat dapat ditingkatkan dan dipermudahkan,” katanya yang turut menjalankan teknik sama menggunakan cara menutup mata.

KUASAI EMOSI

Oleh itu ibu bapa digalakkan menyertai bengkel ini kerana ia membantu dalam banyak segi. Antaranya menjadikan seseorang itu lebih khusyuk dan seronok beribadah. Ini kerana ia membantu untuk lebih fokus dalam melakukan sesuatu perkara.

Apabila kemahiran untuk fokus ini dapat dikuasai, ia akan memudahkan proses melakukan ibadah seperti solat dan berpuasa ketika Ramadan. Ibadah menjadi lebih berkualiti.

“Mereka yang dapat menguasai minda akan dapat menambah nilai perasaan terutama dengan pencipta-Nya. Mereka dapat membayangkan Kaabah seolah-olah ada di hadapan ketika bersolat malah mampu menitiskan air mata dengan bacaan al-Quran,” katanya.

Bagi suri rumah pula berhadapan dengan anak setiap hari, kerja rumah yang tidak pernah habis menyebabkan ada kalanya mereka tertekan. Akibatnya anak menjadi mangsa disebabkan tidak memahami antara satu sama lain. Ia diburukkan lagi dengan komunikasi yang sangat lemah antara ibu dan anak menyebabkan arahan diberikan ibu tidak dapat dilakukan dengan baik.

Bagi ibu berkerjaya, kawalan emosi memainkan peranan penting. Jika tidak ia akan menyebabkan ibu menghamburkan kemarahan mereka kepada anak sedangkan ia berpunca daripada tekanan di pejabat. Akhirnya anak disakiti secara tidak sengaja.

“Menerusi kaedah kuasa minda, bagi anak yang menyertainya ia memberikan komunikasi sehala iaitu saling faham-memahami walaupun dengan hanya deria rasa. Arahan serta apa yang dimahukan ibu bapa berjaya dilakukan dengan baik. Kawalan emosi juga menjadi lebih baik serta meningkatkan sensitiviti di antara ibu dan anak,” katanya.

Dalam perniagaan pula, ia mampu menjadikan komunikasi dua hala bertambah baik. Malah perniagaan menjadi lebih berkembang dan meningkatkan keyakinan diri penjual dan pembeli. Gelombang otak ibarat wifi yang mampu menghantar apa saja yang dirasai kepada orang lain.

“Oleh sebab itu, pensyarah yang mempelajari kaedah gelombang kuasa minda ini akan mendapati pencapaian pelajar dalam peperiksaan bertambah baik. Pelajar mudah memahami dan menerima ilmu yang disampaikan di kelas,” katanya.

Bukan itu saja, jelas Ruha, bengkel penguasaan kuasa minda ini juga mampu menjadikan mental dan emosi atlet bertambah kuat. Mereka tidak mudah berputus asas dan mempunyai semangat juang yang sangat tinggi untuk berjaya. Bagi mereka yang berpenyakit seperti kanser atau penyakit kronik lain, mereka menjadi lebih kuat dan sentiasa berfikiran positif menerima musibah daripada Allah.

“Sebagai contoh pesakit kanser yang berada dalam tahap tiga dan empat pastinya membayangkan masa depan yang suram serta berhadapan dengan kematian. Namun dengan kuasa minda, seseorang itu mampu mengarahkan badan membuang semua sel negatif dan hanya membayangkan perkara positif saja. Ini kerana apabila badan dikuasai otak, sudah pasti badan akan mengikut apa saja yang diarahkan oleh otak,” katanya yang menjelaskan apa saja dilakukan otak dan badan harus selari. Inilah yang tidak diajar bagaimana menjadikan penyatuan badan dan otak.

AKTIFKAN OTAK TENGAH

Program Smart-IQ menggabungkan teknik hebat dari beberapa negara maju seperti Korea, Jepan, Taiwan, Malaysia, Amerika Syarikat dan Kanada. Namun program yang dijalankan melalui teknik mengaktifkan otak tengah masih menimbulkan persoalan dan diperkatakan dalam kalangan sebilangan masyarakat hari ini.

Jelas jurulatih program Smart- IQ, Azmin Mohd Razali, apabila seseorang itu menyedari setiap ciptaan Allah adalah sempurna, maka tiada sesuatu pun yang mustahil berlaku. Fenomena yang dianggap pelik ini tidak mustahil boleh dimiliki sesiapa saja kerana teknik ini bukanlah sesuatu yang luar biasa tetapi ia adalah hasil penyelidikan pakar mengenai otak dan fungsinya sejak puluhan tahun dahulu.

Kanak-kanak yang otak tengahnya diaktifkan mempunyai kelebihan yang tiada pada kanak-kanak yang belum mengaktifkan otak tengahnya. Kelebihan yang nyata adalah kemampuan mereka melihat dengan mata tertutup. Sama juga apabila dipraktikkan orang dewasa. Mereka berupaya ‘melihat’ benda di sekitar dan mampu melakukan aktiviti dengan mata tertutup seperti mengenal nombor, membaca kad dan mewarna.

Program pengaktifan otak tengah hanya menggunakan gelombang otak alpha. Gelombang alpha ini selalunya muncul sangat dominan ketika seseorang berada dalam keadaan yang paling tenang, relaks dan santai.

“Sebagai contoh keadaan ketika seseorang baru bangun dari tidur di awal pagi. Setelah otak tengah diaktifkan, otak akan dapat memancarkan gelombang. Gelombang ini berfungsi sehingga 360 darjah yang bertindak umpama radar yang akan merasa dan berinteraksi dengan keadaan sekeliling.

“Sebab itu, mereka boleh melihat dengan mata tertutup dan benda di sekitarnya walau diletak dari mana-mana arah sekalipun. Kelebihan melihat dengan otak ini boleh dianggap sebagai bonus,” katanya.

Pada umumnya, kelebihan yang diperoleh setelah otak tengah diaktifkan adalah:

1. Meningkatkan tumpuan

Apabila otak tengah diaktifkan, tumpuan seseorang akan bertambah baik menyebabkan mereka lebih mudah memahami sesuatu hal yang rumit. Ini kerana otak tengah ialah pengeluar dopamine yang diperlukan otak sebagai neurotransmitter. Otak tengah yang aktif mampu mengeluarkan dopamine dalam jumlah yang mencukupi. Semakin banyak dopamine dikeluarkan, semakin banyak jaringan sel baru akan terbentuk dan tersusun dalam sebuah mekanisme dan akan semakin kuat jika kita sering melatihnya.

2. Meningkatkan daya ingatan

Ia berkait rapat dengan daya tumpuan seseorang. Apabila tumpuan bertambah, secara tidak langsung ia akan turut meningkatkan daya ingatan seseorang. Daya ingatan yang bertambah membuat seseorang mampu belajar dalam waktu yang lebih singkat.

3. Meningkatkan gerakan kinetik

Otak tengah juga bahagian otak yang bertindak mengatur pergerakan tubuh. Setelah otak tengah diaktifkan, mereka mampu mengawal tubuh dengan lebih baik. Ada antara individu yang merasakan mereka lebih senang berolahraga, mudah melakukan pergerakan tarian dan aktiviti luar rumah.

4. Seimbangkan emosi

Otak tengah juga berfungsi mengatur hormon dalam tubuh. Jika otak tengah diaktifkan, mereka dapat mengawal emosi dengan lebih baik kerana otak tengah menyeimbangkan perkembangan otak kanan dan kiri. Mereka yang mempunyai emosi positif, tenang dan stabil akan dapat menerima pembelajaran dengan lebih baik.

Mereka lebih mudah menghafal dan dapat menyelesaikan permasalahan dengan lebih kreatif. Seseorang yang fungsi otak mereka lebih seimbang juga dapat menimbulkan sifat lebih berkasih sayang dengan orang di sekelilingnya, lebih peka dan prihatin dengan hal orang lain.

Untuk maklumat lanjut mengenai Smart-IQ boleh melayari www.smart-iq.my atau Facebook smart-iq dan YouTube smartiqctr.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 November 2016 @ 1:57 PM

HARIAN METRO

NEWSPAPER

HARIAN METRO

NEWSPAPER

Biasa 1.png

Bantu biasa-biasa jadi luar biasa

Ia bermula dengan anak sulung wanita ini yang pada awalnya agak ketinggalan dalam pembelajaran. Namun Ruha Dani dan suami, Azmin Razali, tidak terlalu menekankan akademik semata-mata sebaliknya meraikan kelebihan dan kecenderungan anak mereka.

Untuk itu Ruha mula memberikan intervensi dan latihan minda sehingga lama-kelamaan anak ini menunjukkan peningkatan yang sangat memberangsangkan.

“Anak saya dimasukkan ke kelas paling akhir kerana tidak pandai membaca walaupun sudah berusia tujuh tahun, namun disebabkan rangsangan minda yang kami berikan dia berjaya menamatkan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda pada usia 16 tahun. Malah ia dituruti adiknya apabila mendapat ijazah pada usia yang muda,” katanya memulakan bicara.

 

Bermula dari situ wanita yang memiliki ijazah sarjana muda dalam bidang Statistik, Matematik dan Sains Komputer ini mula memikirkan cara terbaik bagi membantu lebih ramai individu yang tidak berjaya dalam pelajaran tetapi mampu menyerlahkan potensi diri ke tahap yang lebih tinggi.

 

“Saya mula menggali dan mengkaji bidang berkaitan kepelbagaian kecerdikan dan menemui latihan otak atau kuasa minda yang banyak dijalankan di luar negara.

“Kemudian secara profesional saya mengikuti kursus dalam bidang ini yang ditawarkan di Universiti Harvard, Kejurulatihan Pendidikan Minda di University of Brain Education, Korea Selatan dan beberapa lagi latihan berkaitan otak, neuroplastisiti serta neurogenesis,” jelasnya yang membuka Akademi Smart IQ pada 2013 bagi memberi pilihan kepada ibu bapa yang inginkan pembelajaran dalam sudut berbeza.

 

Katanya, sepanjang mengikuti latihan, dia sering terfikir mengenai anak orang Jepun dan Korea yang bijak serta memiliki peradaban yang tinggi. Daripada situ Ruha tahu mereka mengikuti latihan dan budaya hebat yang dipraktikkan.

“Melalui kajian pakar neurologi dan pendidikan, hasilnya kami adaptasi kepada modul yang lebih praktikal, agar ia dapat diguna pakai di peringkat sekolah. Kami berharap dengan pendidikan ini anak Malaysia juga boleh menjadi bijak pandai seperti mereka,” katanya.

 

Jelas Ruha lagi, menggunakan pendekatan dan teknik yang sama, dia dan suami berjaya membantu lebih 1,000 pelajar yang mempunyai latar belakang ‘biasa-biasa’ sehingga menjadi ‘luar biasa’ hanya dengan menyerlahkan potensi diri ke tahap lebih tinggi. Ada di antara pelajar berjaya mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

 

“Saya percaya setiap manusia mempunyai kepintaran dan kecenderungan masing-masing tetapi pendidikan masa kini mengukur hanya pada ukuran yang sama. Di dalam program asas akademi ini, kuasa minda potensi diri anak diasah dan dikeluarkan bagi menyerlahkan kebolehan diri setiap individu,” katanya.

SOKONGAN KELUARGA

 

Dibesarkan di dalam keluarga yang dipenuhi sifat berkasih sayang, menurut Ruha, dia sangat bersyukur kerana ibu bapa menyokong apa juga pilihan mereka adik-beradik. Mungkin disebabkan dia sendiri diajar berdikari sejak kecil menjadikan dirinya tidak lemah semangat dan sentiasa berusaha mendapatkan sesuatu.

 

“Ibu saya seorang yang lembut dan penyabar manakala ayah pemimpin yang tegas. Saya dididik berdikari sejak kecil. Sebagai contoh saya sudah mula menaiki bas ekspres sendiri dari Muar ke Johor Bahru dan Kuala Lumpur pada usia 11 tahun.

“Saya juga mula bekerja secara sambilan ketika masih belajar dan diizinkan menyertai aktiviti lasak bagi menguji ketahanan fizikal serta mental sejak di bangku sekolah.

 

“Semua ini sangat membantu bagi membentuk jati diri menjadi individu yang kuat, bersemangat dan tidak mudah berputus asa. Semua ini datangnya daripada kekuatan minda dan aplikasikan apa yang dipelajari dan pengalaman di tadika saya,” katanya.

 

Kata Ruha, kedua-dua ibu bapanya menyokong penuh usaha dalam bidang pendidikan. Ini kerana ia diinspirasikan menerusi junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang tidak pandai membaca tetapi sangat hebat dan mulia akhlaknya. Jadi dilihat kehebatan seseorang bukanlah terletak pada intelektualnya sahaja sebaliknya pendidikan menyeluruh iaitu emosi, rohani dan kreativiti.

 

“Jika dilihat Rasulullah sudah mengadaptasikan ilmu kepelbagaian kecerdikan ini pada zaman kegemilangan dan kerasulan sebelum Barat mula melakukannya. Inilah yang kami cuba gabungkan yang diadaptasikan di sini dari cara didikan Nabi melalui kitab Tarbiyatul Aulad,” katanya.

 

Sebagai pengasas kepada pusat pendidikan swasta, semua kos termasuk penyelidikan dan operasi ditanggung sendiri. Cabaran utama adalah dari segi kewangan kerana banyak pelaburan digunakan untuk kajian dan latihan minda yang dijalankan di Malaysia.

 

“Kami perlu mendapat latihan dan rujukan di luar negara dengan kos yang sangat tinggi. Pendidikan pula bukanlah perniagaan yang besar keuntungannya. Jadi kami tidak memikirkan keuntungan sebagai asas utama sebaliknya menetapkan sebagai jihad untuk pembangunan ummah.

 

“Kami rasa terpanggil untuk membangunkan anak dan pemimpin masa depan yang bukan hanya bijak tetapi besar jiwanya. Alhamdulillah selain peringkat sekolah, kini kami sudah mula menerima jemputan dari syarikat korporat, jabatan kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk melatih pekerja dan penjawat kerajaan untuk latihan pembangunan dan sumber manusia berasaskan minda seperti program menambah baik neurosensori, pengurusan tekanan, keibubapaan minda, solat dan kajian sains,” katanya.

 

BUKA CAWANGAN LAIN

Ruha juga berharap dapat memberikan kesedaran kepada masyarakat mengenai kepintaran yang bukan hanya diukur menerusi pencapaian akademik tetapi lebih luas skopnya. Sebagai persediaan anak dalam era kecerdikan buatan yang serba canggih ini perlu diterapkan kemahiran kemanusiaan, kreativiti, personaliti dalaman dan luaran, sosial, emosi, dan kemahiran kognitif.

 

“Pada awal penubuhan tadika ini, skop pendidikan hanya memberi tumpuan kepada anak bawah 17 tahun. Namun alhamdulillah, kami mempunyai beberapa modul yang boleh membantu orang dewasa dan korporat untuk meningkat potensi minda mereka sekali gus memperbaiki produktiviti kerja.

 

“Kami juga menekankan solusi menangani isu mental dan tekanan di tempat kerja dengan cara yang lebih berkesan berdasarkan kajian bidang neurologi di universiti. Dengan memahami ilmu ini ramai orang dapat menjalani hidup dengan lebih bahagia, berjaya dan cemerlang,” jelasnya.

 

Pada masa akan datang mereka berharap dapat memperluaskan ilmu dalam bidang kuasa minda ini ke seluruh Malaysia. Ini kerana ramai ibu bapa yang datang dari jauh seperti Seremban, Nilai dan Shah Alam ke Bangi, semata-mata memastikan anak mereka mendapat pendidikan berbeza.

“Insya-Allah memang ada perancangan untuk menambah cawangan tetapi masih dalam perbincangan kerana banyak perkara yang perlu difikirkan dan diselesaikan sebelum merealisasikannya,” katanya.

NEWSPAPER

gadget 1.png

USAH BANTUTKAN INTELEK MEREKA !

ISU gajet dan kanak-kanak pada zaman milenium ini sememangnya tidak pernah selesai malah menjadi lebih parah apabila gajet dijadikan sebagai ‘gula-gula’ untuk mengumpan, memujuk dan mengawal tingkah laku si kecil.

Walaupun segelintir ibu bapa mengatakan telefon pintar membantu pembelajaran anak mereka, peratusannya sangat kecil berbanding masalah mental dan pseudo-autisme yang sangat membimbangkan pada masa sekarang.

Menurut pengasas yang juga Pengetua Smart-IQ, Ruha Dani, pseudo-autisme adalah tingkah laku menyerupai atau hampir sama seperti autisme tetapi ia tidak disebabkan faktor genetik.

 

“Golongan kanak-kanak ini tidak mempunyai kemampuan atau kemahiran bersosial dan hidup dalam dunia sendiri.

“Mereka juga menunjukkan perkembangan pembelajaran yang lambat seperti membaca, mengira dan menulis disebabkan menghabiskan terlalu banyak masa secara rutin bermain gajet atau menonton televisyen,” katanya.

 

Menjelaskan lebih lanjut, pada usia satu hingga enam tahun adalah tempoh yang kritikal (sangat penting) dalam pembinaan neuron kanak-kanak. Tetapi si kecil yang didedahkan terlalu awal kepada gajet kurang melakukan aktiviti fizikal dan berkomunikasi.

 

Apabila kurangnya pergerakan dan interaksi, ia mengganggu pertumbuhan otak mereka yang sepatutnya berkembang sehingga 90 peratus dalam tempoh berkenaan.

“Neuron yang tidak dikembangkan atau digunakan sepenuhnya ini akan mati, sekali gus mewujudkan pelbagai konflik pada kanak kanak terbabit.

 

“Ini menyebabkan mereka gagal berfikir dengan waras, tiada daya pemikiran kreatif, tidak mampu berinteraksi dan bertutur dengan baik selain perkembangan emosi serta intelek turut terbantut,” jelasnya.

 

Hal ini akan menyebabkan kanak-kanak tidak peka kepada sekeliling. Apabila kita bercakap dengan mereka, anak-anak akan buat tidak tahu. Begitu juga apabila disuruh, mereka tidak mengambil tindakan sepatutnya. Ini terjadi kerana kesan permainan video akan melatih otak menjadi lambat bertindak.

 

Paling teruk ia akan menjerumuskan kanak-kanak ini ke dalam satu situasi iaitu mereka tidak mampu mengawal perasaan atau tekanan yang dialami sehingga menyebabkan kemurungan.

 

“Gajet menyebabkan anak kecil gagal menunjukkan ekspresi wajah kerana mereka berinteraksi dengan benda. Apabila berada dalam keadaan marah, suka atau benci, mereka suka menyimpan berbanding meluahkannya. Akibat perasaan yang tersimpan ini akan meninggalkan kesan mendalam terhadap emosi,” katanya.

 

Bagi anak, gajet adalah satu cara melepaskan diri daripada tekanan, akibat ibu bapa dan guru yang kurang memahami kehendak mereka. Namun ia lebih banyak mengundang negatif berbanding positif.

 

Menurut Ruha lagi, anak pada zaman dulu melakukan banyak aktiviti di luar rumah. Apabila bergerak hormon gembira akan dirembeskan.

 

Berbeza dengan anak zaman sekarang yang banyak berada dalam rumah. Jadi permainan mereka hanyalah telefon pintar atau tablet.

 

“Walaupun mereka tetap mengeluarkan hormon gembira namun ia disertakan dengan rasa ketagih yang berlebihan.

“Pernah berlaku di luar negara apabila anak ini dibawa menjalani imbasan MRI, otak mereka sama seperti individu yang sedang ketagihan dadah,” katanya.

 

Ini dapat dibuktikan apabila anak akan mengamuk dan menangis apabila gajet mereka diambil, sama seperti penagih yang sanggup bertindak di luar kawalan apabila tidak mendapatkan bahan berbahaya ini.

 

CARA ELAK KETAGIH GAJET

 

1. BUAT PERATURAN

Jadikan gajet sebagai hadiah dengan mengehadkan masa mereka bermain. Untuk anak berusia satu hingga tiga tahun berikan satu jam sahaja sehari manakala untuk anak berusia empat hingga tujuh tahun berikan mereka dua jam sehari.

 

2. GANTI AKTIVITI LAIN

Alihkan tumpuan anak dengan menyediakan aktiviti yang mereka sukai. Misalnya lego, kereta, melukis atau permainan kad. Jangan ambil gajet tanpa sebarang permainan gantian. Beritahu mereka apa yang anda sedang lakukan. Tunjukkan contoh terbaik dengan menghormati perasaan mereka.

Apa yang berlaku pada masa sekarang ibu bapa termasuk guru tidak tahu cara menyelesaikannya. bu bapa dan guru lebih banyak memarahi tanpa menyedari ia hanya akan melukakan perasaan anak.

Ibu bapa perlu terbabit dalam setiap aktiviti agar anak merasakan mereka lebih dihargai. Apabila gajet dapat dikurangkan perlakuan anak akan berubah. Mereka akan petah bercakap dan menunjukkan ekspresi ceria.

3. BUANG PERSEPSI DALAM MINDA GAJET BAGUS UNTUK PEMBELAJARAN

Sebenarnya ia akan menjadi bagus di bawah pengawalan ibu bapa. Namun berapa ramai ibu sedar mengenai perkara ini. Ini kerana gajet diberikan bagi memudahkan urusan ibu bapa di rumah atau di luar rumah.

 

Ia menjadikan anak lebih diam, nampak tertib dan sopan. Sebenarnya ia menjerumus mereka kepada kesan yang lebih besar iaitu emosi dan intelektual.

 

Menurut Ruha, dia menerima banyak kes membabitkan kanak-kanak lambat bercakap dan membaca yang berpunca daripada penggunaan telefon pintar yang keterlaluan.

 

“Apabila diselidiki mereka didedahkan kepada gajet terlalu awal dan dalam jangka masa yang lama. Setelah didiagnos masalah mereka bukan disebabkan autisme tetapi memiliki ciri-ciri autisme.

 

“Memang tiada genetik autisme dalam diri mereka. Namun jika tidak dirawat ia sudah tentu akan menyebabkan pertumbuhan emosi dan intelektual mereka terbantut sedangkan ia tidak sepatutnya berlaku,” luahnya.

 

Oleh itu selain menggunakan kaedah tertentu menerusi cara ‘memperbetulkan’ semula proses pemikiran, yang diibaratkan sebagai lampu (yang berfungsi apabila jaringan penerimaan elektriknya sempurna) barulah anak-anak ini kembali normal.

 

Malah anak akan menunjukkan perilaku yang positif, taat orang tua, rajin belajar, berani meluahkan perasaan dan ekspresi diri apabila otak mereka dirangsang dan berfungsi dengan baik.

 

“Kami juga mengharapkan pembabitan ibu bapa agar apa yang mereka pelajari di sini dapat digunakan ketika di rumah. Tidak guna jika anak-anak sahaja berubah apabila kembali ke rumah keadaan tidak berubah.

 

“Ibu bapa masih dengan telefon 24 jam, televisyen terpasang sepanjang masa malah tiada permainan berbeza disediakan. Sudah tentu si kecil akan kembali kepada perilaku asal,” nasihatnya.

HARIAN METRO

HARIAN METRO

NEWSPAPER

HARIAN METRO

NEWSPAPER

dedah.png

Dedah cara Betul Didik Zuriat

Realiti dalam masyarakat hari ini, ramai ibu bapa mendidik anak dengan meletakkan fokus kepada perkara berbentuk logik dan pembangunan akal sematamata. Mereka percaya menerusi pendidikan berdasarkan kecemerlangan akademik dengan perolehan banyak ‘A’ dalam peperiksaan dapat membina kecerdasan dan kecerdikan intelektual anak.

Akibatnya anak menjadi tertekan kerana perlu berusaha mencapai keputusan yang tinggi manakala ibu bapa berada dalam tekanan memikirkan anak yang masih tidak mencapai keputusan dikehendaki. Oleh itu, ramai ibu bapa tercari-cari kaedah yang boleh diguna pakai dalam membantu mereka mendidik anak sesuai dengan peredaran zaman.

 

Sebenarnya kejayaan hidup seseorang banyak dipengaruhi faktor keupayaan mengendalikan diri dari sudut pemikiran, kerohanian, penjagaan fizikal dan amalan prinsip hidup yang betul dan bukanlah berteraskan kecemerlangan di atas kertas peperiksaan semata-mata.

 

Ini diakui Pakar Motivasi Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad mengenai masyarakat hari ini yang terlalu memberi tumpuan kepada pembangunan akal dan logik semata-mata. Berdasarkan pengalaman sebagai doktor sepanjang 32 tahun, ramai individu mencapai kejayaan dari segi material tetapi tidak bahagia. Luarannya nampak begitu berjaya, memegang jawatan dengan gaji tinggi serta dilimpahi kemewahan namun jiwa mereka sakit dan tertekan.

 

“Saya mengatakan begitu berdasarkan tindak balas daripada pesakit sebelum, semasa dan selepas melakukan pembedahan. Saya melihat ada dua jenis manusia iaitu mereka yang hidup dengan tenang, tidak suka marah dan suka tersenyum biasanya pembedahan berjalan lancar dan sangat mudah. Berbeza mereka yang gemar bertanya, gelisah dan tidak yakin biasanya pembedahan mengambil masa agak lama dan lambat sembuh.

 

“Dari situ, saya mengkaji latar belakang pesakit dengan soalan mengenai pengalaman ketika kecil dan cara mereka dibesarkan. Berdasarkan soalan ini, ia berhubung kait dengan diri mereka pada masa kini iaitu cara melihat dunia dipengaruhi kehidupan ketika kecil,” katanya.

 

Katanya, sebelum ini dia banyak mengendalikan ceramah mengenai transformasi diri dan membawa individu berubah dengan melihat dunia daripada kaca mata berbeza, tetapi sudah sampai masanya dia memberi tumpuan kepada ibu bapa kerana mereka golongan paling penting yang bertanggungawab mendidik dan membesarkan anak.

 

Bermula daripada akar umbi dengan memberikan pendedahan kepada ibu bapa sejak anak dalam kandungan, ia dapat membentuk kecemerlangan fizikal dan rohani serta anak dibesarkan dalam suasana positif.

Bagi merealisasikan hasrat ini, Prof Muhaya bersama tiga sahabat iaitu Perunding Keibubapaan NLP Dr Noor Atiyah Azmi dan pengasas Akademi Smart -IQ Ruha Dani dan Azmir Razali menganjurkan bengkel Whole Brain Extraordinary Parenting yang akan diadakan pada 7 Mei depan dengan memberikan tumpuan kepada kemahiran berinteraksi dengan otak kanan dan kiri menggunakan kaedah holistik.

 

“Bengkel ini diadakan sebagai langkah mendekati masyarakat bermula dari bawah dan sebagai salah satu ilmu kehidupan bagaimana berhadapan dengan masyarakat, anak dan keluarga atau dalam erti kata lain hidup dengan kesedaran. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah meminta maaf dan memaafkan orang lain tanpa mengira status diri.

 

“Sebagai manusia, tiada orang yang boleh lari daripada kesilapan dan masa silam yang pedih. Oleh itu amat penting seseorang itu bertanggungjawab atas kehidupan sekarang dan membebaskan diri daripada masa lampau,” katanya yang menjelaskan bengkel ini akan mendidik anak menerusi kesedaran menggunakan otak mereka.

 

Untuk itu, terdapat cara dan teknik untuk menguasai kuasa otak. Paling penting, peranan ibu dan ayah adalah mendidik anak dengan kesedaran bahawa otak

HARIAN METRO

NEWSPAPER

RUBIK.jpg

Berapa lama anda dapat menyelesaikan permainan rubik buat kali pertama? Adakah mengambil masa satu jam, satu hari atau berminggu lamanya? Bagi yang kali pertama sudah tentu ia memberikan sedikit tekanan kerana anda seakan-akan dipaksa menyelesaikan susunan warna yang anda sendiri tidak tahu caranya.

Bagi mereka terutama kanak-kanak yang sudah biasa menyusun sambil memusing kotak segi empat sama itu mengikut warna merah, jingga, biru, hijau dan putih, pasti ia tidak menyukarkan. Malah jika konsisten dilakukan dengan daya imaginasi dan tumpuan yang betul sambil menutup mata sekalipun, ia dapat dilakukan dengan mudah.

Ramai tidak tahu rubik yang dicipta oleh Erno Rubik, kelahiran Budapest ini permainan yang dapat mengasah kemampuan berimaginasi, daya tumpuan dan ketelitian. Ia lebih banyak menggunakan logik dan memerlukan kesabaran untuk menyelesaikannya.

Menyedari banyak manfaat daripada permainan ini, pengasas Smart-IQ, Ruha Dani memasukkan elemen permainan ini dalam mata pelajaran pembelajaran di Smart-IQ, namun menerusi cara menutup mata atau menggunakan kuasa minda.

Menjelaskan lebih lanjut, ujarnya, dalam zaman teknologi maklumat ini, kanak-kanak dari usia seawal dua tahun sehingga belasan tahun mengabdikan hampir separuh masa hidupnya dengan bermain gajet seperti telefon pintar dan tablet.

“Pada masa sekarang, manusia terlalu bergantung kepada gajet yang mempunyai banyak keburukan dan boleh merosakkan minda. Oleh itu, permainan rubik boleh menggantikan gajet dan sesuai diberikan kepada kanak-kanak kerana selain merangsang otak kanan dan kiri, ia juga melatih jari untuk bergerak pantas, secara tidak langsung kemahiran motor semakin meningkat,” katanya.†

Permainan rubik juga satu cara meneroka jiwa kanak-kanak yang sukakan persaingan. Buktinya, biarkan mereka bertanding antara satu sama lain dan siapa paling cepat menyelesaikannya. Sudah tentu ia memberikan cabaran untuk saling bersaing dengan sihat antara satu sama lain. Menerusi kaedah menutup mata pula, teknik ini mengaktifkan otak tengah yang tidak diketahui ibu bapa.

“Menerusi cara ini kanak-kanak diajar melihat dengan mata hati. Apabila kuasa minda ini diaktifkan, mereka berupaya ‘melihat’ benda di sekitar dan mampu melakukan aktiviti dengan mata tertutup seperti bermain rubik, mengenal nombor, membaca kad dan mewarna.

“Program pengaktifan otak tengah hanya menggunakan gelombang alfa. Gelombang alfa ini selalunya muncul sangat dominan ketika seseorang berada dalam keadaan yang paling tenang, relaks dan santai.

“Sebagai contoh keadaan ketika seseorang baru bangun daripada tidur pada awal pagi. Setelah otak tengah diaktifkan, otak akan dapat memancarkan gelombang. Gelombang ini berfungsi sehingga 360 darjah yang bertindak umpama radar yang akan merasa dan berinteraksi dengan keadaan sekeliling. Sebab itu, mereka boleh melihat dengan mata tertutup dan benda di sekitarnya walaupun diletak dari mana-mana arah sekalipun,” katanya.

Pada umumnya, kelebihan yang diperoleh setelah otak tengah diaktifkan adalah meningkatkan tumpuan. Apabila otak tengah diaktifkan, tumpuan seseorang akan bertambah baik menyebabkan mereka lebih mudah memahami sesuatu hal yang rumit. Ini kerana otak tengah ialah pengeluar dopamine yang diperlukan otak sebagai neurotransmiter (pengutus saraf).

“Otak tengah yang aktif mampu mengeluarkan dopamine dalam jumlah mencukupi. Semakin banyak dopamine dikeluarkan, semakin banyak jaringan sel baru akan terbentuk dan tersusun dalam sebuah mekanisme dan semakin kuat jika kita sering melatihnya,” katanya.

Ia juga meningkatkan daya ingatan dan berkait rapat dengan daya tumpuan seseorang. Apabila tumpuan bertambah, secara tidak langsung ia turut meningkatkan ingatan seseorang. Otak tengah juga berperanan untuk keseimbangan emosi. Jika otak tengah diaktifkan, mereka dapat mengawal emosi dengan lebih baik kerana otak tengah menyeimbangkan perkembangan otak kanan dan kiri. Mereka yang mempunyai emosi positif, tenang dan stabil akan dapat menerima pembelajaran dengan lebih baik.

“Hasilnya mereka lebih mudah menghafal dan dapat menyelesaikan permasalahan dengan lebih kreatif. Seseorang yang fungsi otak lebih seimbang juga dapat menimbulkan sifat lebih berkasih sayang, peka dan prihatin dengan hal orang lain,” kata Ruha.

Kebaikan permainan rubik

Terdapat banyak kebaikan dalam permainan rubik, antara yang jelas adalah latihan meningkatkan daya ingatan. Ini kerana untuk menyelesaikan dengan mudah, terdapat rumusan dan teknik yang perlu dihafal. Secara tidak langsung kanak-kanak akan berusaha menghafal teknik untuk menyelesaikannya.

Dalam pada itu, ia juga melatih kanak-kanak menjadi lebih sabar. Kesabaran seseorang itu akan diuji ketika bermain rubik, apatah lagi

sekiranya bermain menggunakan akal logik tanpa rumusan. Dari situlah kesabaran akan terlatih kerana kebiasaannya mereka yang baru belajar bermain rubik dalam masa 15 minit saja sudah menyerah kalah.

Permainan ini mengisi waktu terluang daripada perkara yang tidak berfaedah. Ia juga dapat dimainkan di mana saja seperti ketika menunggu bas, berehat atau bekerja kerana ia mudah dibawa ke mana saja. Malah ia juga sesuai diberikan kepada kanak-kanak seawal usia tiga tahun.

Untuk maklumat lanjut mengenai Smart-IQ boleh melayari www.smart-iq.my atau Facebook smart-iq dan YouTube smartiqctv. - Siti Zarinah Sahib


Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 Februari 2017 @ 6:33 AM

bottom of page