HARIAN METRO

NEWSPAPER

LATIHAN MINDA AKTIF SEL OTAK

July, 20 2016 (Harian Metro) http://www.hmetro.com.my/node/153059

Tiga kanak-kanak berusia lima dan enam tahun khusyuk membaca buku dengan mata ditutup rapat menggunakan kain hitam sambil dipantau seorang guru. Lancar sekali pembacaan mereka dalam keadaan tidak nampak namun mampu membaca dengan baik.

Di satu sudut yang lain, tiga kanak-kanak melakukan latihan memanah juga dengan mata ditutup kain hitam tetapi mereka mampu menumpukan perhatian untuk mencapai sasarannya.

Bagi yang baru kali pertama mengunjungi pusat pembelajaran Smart-IQ, pasti berasa pelik dengan kebolehan anak kecil ini melakukan proses pembelajaran dalam keadaan tidak dapat melihat. Tetapi mereka tetap fokus dan memberikan tumpuan dengan baik dan bersungguh-sungguh.

Menurut pengetua dan pengasas Smart-IQ Ruha Dani, pembelajaran yang dijalankan di Smart-IQ menggunakan kuasa minda iaitu dengan me­ngeluarkan keseluruhan potensi diri menerusi aktiviti menggunakan otak.

Jika badan memerlukan latihan fizikal untuk me­ngekalkan kecergasan, sama seperti otak yang turut memerlukan latihan.

“Aktiviti dengan cara menutup mata ialah latihan paling cepat dan mudah bagi mengaktifkan sel otak. Ini kerana ia dapat meningkatkan kadar tumpuan dan fokus terhadap sesuatu perkara yang mereka lakukan,” katanya.

Jelasnya, pada waktu biasa terdapat pelbagai gangguan yang menyebab­kan kanak-kanak hilang tumpuan dalam pembelajaran. Keadaan sekeliling, bungi bising dan suara rakan akan menyebabkan pengajaran diterima tidak sampai 50 peratus disimpan di dalam otak. Menerusi kaedah menutup mata ini, mereka menjadi lebih fokus kerana tidak lagi melihat semua gangguan di sekeliling. Ini menyebabkan apa saja aktiviti dapat dilakukan dengan baik.

“Teknik menutup mata iaitu dengan mengaktifkan otak tengah ialah pendidikan biasa yang dilakukan di Jepun dan Korea. Apabila mata ditutup, secara tidak langsung otak tengah diaktifkan dan kanak-kanak ini melihat menggunakan otak mereka. Sebab itu mereka dapat melihat angka, membaca, mengenal warna sehingga kepada memanah dengan tepat. Keadaan ini berbeza dengan kanak-kanak yang tidak diaktifkan otak mereka,” katanya.

Kanak-kanak ini mempunyai deria yang sangat hebat. Mereka menggunakan semua deria ini untuk merasa, menghidu, mendengar dan menyentuh. Dalam keadaan tertentu ada yang dapat memahami bahasa haiwan dan dapat berkomunikasi dengan binatang peliharaan seperti kucing. Jika diperhatikan ia bukanlah silap mata sebaliknya kaedah ini menggunakan gelombang otak alfa yang muncul ketika seseorang berada dalam keadaan tenang dan kreatif.

“Otak manusia sangat hebat. Jika manusia mampu mencipta komputer dan pelbagai gajet hebat, bayangkan betapa hebatnya otak manusia. Namun ramai tidak menggunakan kehebatan ini kerana tidak tahu caranya. Menerusi latihan kuasa minda yang dilakukan secara konsisten dan berkala, ia menjadikan minda anak lebih kuat. Melihat menggunakan mata hati pula menyebabkan mereka mampu menerangkan apa yang tersurat dan tersirat di sebaliknya. Sehinggakan ada yang dapat menjelaskan perkara dan benda yang berada di belakang, atas dan dari semua arah,” katanya.

KEBAIKAN LATIHAN KUASA MINDA

Jelas Ruha, terdapat banyak kebaikan apabila aktiviti pembelajaran dilakukan dengan menutup mata. Daya tumpuan yang diperoleh bukan hanya bersifat sementara sebaliknya dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian terutama dalam bidang pekerjaan.

Selain itu, daya ingatan kanak-kanak menjadi lebih kuat. Ini kerana dalam setiap aktiviti kanak-kanak diajar untuk menyimpan semua data dalam sistem simpanan jangka panjang kerana ia lebih kekal. Apabila diperlukan, semua data ini dikeluarkan dengan mudah. Ia sama seperti komputer yang mempu­nyai fail tertentu dan mudah dikeluarkan sekiranya pemiliknya mengetahui nama fail itu.

“Kaedah ini dapat digunakan untuk otak apabila kanak-kanak ini diajar mengaktifkan otak mereka dan mempunyai sistem simpanan data yang baik. Ini menyebabkan daya ingatan menjadi lebih kuat,” kata­nya yang banyak menggunakan fotografi berbanding tulisan semata-mata.

Ini kerana menerusi kaedah gambar dan video menjadikan mereka lebih mudah menghafal.

Selain itu, ia dapat meningkatkan keyakinan diri kanak-kanak kerana apa saja dilakukan bersifat dalaman. Apabila kuasa minda ini diaktifkan kanak-kanak merasa kehebatan diri mereka terserlah. Mereka berbeza dengan kanak-kanak lain kerana mampu membaca dalam keadaan mata tertutup atau apa saja aktiviti lain.

Pada masa akan datang apabila mereka berasa tertekan atau pernah gagal, kekecewaan tidak bersifat lama. Mereka akan cuba mengatasinya dengan bang­kit dan melawan kegagalan itu kerana kekuatan dalaman sudah dibina sejak kecil.

Latihan menggunakan kuasa minda juga membantu menguatkan daya imaginasi. Kanak-kanak dapat melihat menerusi imaginasi mereka. Imagi­nasi ini seharusnya dipupuk sejak mereka kecil. Biarkan anak membayangkan apa yang akan dilalui pada masa depan kerana menerusinya mereka boleh melahirkan sesuatu yang berbeza dan kreatif.

“Ramai tidak tahu setiap kanak-kanak mempunyai potensi diri yang sangat hebat. Cuma ibu bapa tidak tahu bagaimana mengeluarkannya. Menerusi kaedah kuasa minda potensi diri kanak-kanak dapat dikeluarkan dan mereka akan terdorong melakukan berdasarkan potensi diri. Sebab itu dengan cara mengaktifkan sel otak, mereka lebih mudah menerima pembelajaran, mudah menerima nasihat, rajin, tidak pemarah dan mendengar kata ibu bapa.

BERMULA KUASA MINDA UNTUK ANAK SENDIRI

Menceritakan lebih lanjut bagaimana Ruha dan suaminya membuka pusat pembelajaran Smart-IQ, jelasnya ia bermula dengan anak sulungnya yang lambat dalam pembelajaran. Bimbangkan si kecil yang ketika itu berusia tujuh tahun tetapi tidak boleh membaca, Roha membuat kajian di Internet dan pembacaan sistem pembelajaran bagi merangsang sel otak.

“Saya menemui kaedah pembelajaran menggunakan otak iaitu dengan mengaktifkan sel otak dan ia sangat membantu. Sedikit demi sedikit anak saya semakin maju dalam pembelajaran dan menjadi pelajar terbaik.

Dari situ saya membuat kajian dan menemui kaedah kuasa minda iaitu aktiviti secara menutup mata sudah lama dijalankan di Jepun, Korea, China dan Taiwan untuk anak kecil.

“Selepas membuat kajian saya dapati apa yang dilakukan di sana sudah lama dijelaskan dalam al-Quran. Misalnya aktiviti berkuda, memanah dan berenang yang menjadi amalan Nabi Muhamad SAW menyimpan banyak kebaikan. Memanah ialah aktiviti yang dapat menjadikan anak lebih fokus begitu juga dengan berkuda dan berenang. Selain baik untuk kesihatan ia menjadikan daya pemikiran lebih tajam.

“Dengan tujuan membantu ibu bapa mencungkil potensi diri anak, saya membuka Smart-IQ pada 2007 dan sehingga kini ia mendapat sambutan daripada ibu bapa,” katanya yang tidak mengkhususkan kepada kanak-kanak tadika empat hingga enam tahun saja sebaliknya kelas pada hujung minggu juga boleh dihadiri sesiapa saja bermula pada usia empat hingga 80 tahun. Setakat ini ada pelajar paling tua berusia 78 tahun.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 Julai 2016 @ 12:10 PM

Artikel Penuh :
http://www.hmetro.com.my/node/153059

PROGRAM KUASA MINDA

November 23, 2016 (Harian Metro) http://www.hmetro.com.my/node/184097

Bagi yang pernah menghantar anak mengikuti program kuasa minda membabitkan pembelajaran menerusi cara menutup mata, pasti teruja dengan perubahan si kecil yang disifatkan amat berbeza emosi dan cara berfikir berbanding sebelum mengikuti program itu.

Jika dulu mungkin ada tergolong dalam kumpulan lemah pembelajaran, kurang mendengar kata dan berdisiplin namun pembelajaran dengan cara menutup mata menjadikan si kecil lebih fokus.

Namun persoalannya, adakah cukup dengan hanya menghantar anak saja tanpa ibu bapa sendiri mengalami proses di sebalik pengembangan minda menerusi teknik mengaktifkan otak tengah ini?

Ini kerana sekiranya ibu bapa melaluinya, mereka sendiri dapat memastikan pembelajaran anak dijalankan secara berterusan. Bukan itu saja, masalah yang sering dialami seperti tekanan di tempat kerja, masalah suami isteri atau dengan anak dapat diatasi dengan mudah.

Menurut pengasas yang juga Pengetua Smart-IQ Ruha Dani, pembelajaran menggunakan kuasa minda menerusi kaedah menutup mata yang dijalankan di Smart-IQ tidak hanya mengkhusus kepada kanak-kanak saja sebaliknya terbuka kepada dewasa. Proses yang dijalankan adalah sama iaitu dengan mengeluarkan keseluruhan potensi diri menerusi aktiviti menggunakan otak.

Bayangkan dalam persekitaran di tempat kerja dan di rumah, ramai yang terbeban dengan pelbagai masalah. Cara biasa dilakukan untuk mengurangkan tekanan adalah dengan bercuti bersama keluarga. Namun sebenarnya percutian hanya sekadar ‘meletakkan’ masalah di luar kotak fikiran dan apabila kembali ke tempat kerja masalah itu tetap ada. Lama-kelamaan masalah yang dibiarkan akan menghantui kehidupan dan menyebabkan prestasi kerja menurun, perhubungan antara isteri dan anak menjadi suram.

“Oleh itu, apa yang perlu dilakukan adalah dengan mengeluarkan keseluruhan pemikiran negatif dan fokus kepada perkara positif saja. Tetapi ramai tidak tahu caranya dan perkara ini langsung tidak pernah diajar sesiapa sejak kecil. Akhirnya kita hanya menyimpan semua cas negatif sehingga akhirnya menjadi barah yang sukar dibendung,” katanya.

Jelas Ruha, kuasa minda yang didedahkan menerusi pembelajaran di Smart-IQ ialah teknik pengaktifan kuasa minda iaitu kebolehan minda melaksanakan fungsi utama otak seperti menerima dan memproses maklumat, menyimpan dan memanggil maklumat, kuasa imaginasi dan kreativiti.

“Apa yang diserlahkan menerusi bengkel kuasa minda untuk dewasa adalah dengan meningkatkan kepekaan deria peserta. Apabila kuasa deria ditingkatkan, proses penerimaan dan pemprosesan maklumat dapat ditingkatkan dan dipermudahkan,” katanya yang turut menjalankan teknik sama menggunakan cara menutup mata.

KUASAI EMOSI

Oleh itu ibu bapa digalakkan menyertai bengkel ini kerana ia membantu dalam banyak segi. Antaranya menjadikan seseorang itu lebih khusyuk dan seronok beribadah. Ini kerana ia membantu untuk lebih fokus dalam melakukan sesuatu perkara.

Apabila kemahiran untuk fokus ini dapat dikuasai, ia akan memudahkan proses melakukan ibadah seperti solat dan berpuasa ketika Ramadan. Ibadah menjadi lebih berkualiti.

“Mereka yang dapat menguasai minda akan dapat menambah nilai perasaan terutama dengan pencipta-Nya. Mereka dapat membayangkan Kaabah seolah-olah ada di hadapan ketika bersolat malah mampu menitiskan air mata dengan bacaan al-Quran,” katanya.

Bagi suri rumah pula berhadapan dengan anak setiap hari, kerja rumah yang tidak pernah habis menyebabkan ada kalanya mereka tertekan. Akibatnya anak menjadi mangsa disebabkan tidak memahami antara satu sama lain. Ia diburukkan lagi dengan komunikasi yang sangat lemah antara ibu dan anak menyebabkan arahan diberikan ibu tidak dapat dilakukan dengan baik.

Bagi ibu berkerjaya, kawalan emosi memainkan peranan penting. Jika tidak ia akan menyebabkan ibu menghamburkan kemarahan mereka kepada anak sedangkan ia berpunca daripada tekanan di pejabat. Akhirnya anak disakiti secara tidak sengaja.

“Menerusi kaedah kuasa minda, bagi anak yang menyertainya ia memberikan komunikasi sehala iaitu saling faham-memahami walaupun dengan hanya deria rasa. Arahan serta apa yang dimahukan ibu bapa berjaya dilakukan dengan baik. Kawalan emosi juga menjadi lebih baik serta meningkatkan sensitiviti di antara ibu dan anak,” katanya.

Dalam perniagaan pula, ia mampu menjadikan komunikasi dua hala bertambah baik. Malah perniagaan menjadi lebih berkembang dan meningkatkan keyakinan diri penjual dan pembeli. Gelombang otak ibarat wifi yang mampu menghantar apa saja yang dirasai kepada orang lain.

“Oleh sebab itu, pensyarah yang mempelajari kaedah gelombang kuasa minda ini akan mendapati pencapaian pelajar dalam peperiksaan bertambah baik. Pelajar mudah memahami dan menerima ilmu yang disampaikan di kelas,” katanya.

Bukan itu saja, jelas Ruha, bengkel penguasaan kuasa minda ini juga mampu menjadikan mental dan emosi atlet bertambah kuat. Mereka tidak mudah berputus asas dan mempunyai semangat juang yang sangat tinggi untuk berjaya. Bagi mereka yang berpenyakit seperti kanser atau penyakit kronik lain, mereka menjadi lebih kuat dan sentiasa berfikiran positif menerima musibah daripada Allah.

“Sebagai contoh pesakit kanser yang berada dalam tahap tiga dan empat pastinya membayangkan masa depan yang suram serta berhadapan dengan kematian. Namun dengan kuasa minda, seseorang itu mampu mengarahkan badan membuang semua sel negatif dan hanya membayangkan perkara positif saja. Ini kerana apabila badan dikuasai otak, sudah pasti badan akan mengikut apa saja yang diarahkan oleh otak,” katanya yang menjelaskan apa saja dilakukan otak dan badan harus selari. Inilah yang tidak diajar bagaimana menjadikan penyatuan badan dan otak.

AKTIFKAN OTAK TENGAH

Program Smart-IQ menggabungkan teknik hebat dari beberapa negara maju seperti Korea, Jepan, Taiwan, Malaysia, Amerika Syarikat dan Kanada. Namun program yang dijalankan melalui teknik mengaktifkan otak tengah masih menimbulkan persoalan dan diperkatakan dalam kalangan sebilangan masyarakat hari ini.

Jelas jurulatih program Smart- IQ, Azmin Mohd Razali, apabila seseorang itu menyedari setiap ciptaan Allah adalah sempurna, maka tiada sesuatu pun yang mustahil berlaku. Fenomena yang dianggap pelik ini tidak mustahil boleh dimiliki sesiapa saja kerana teknik ini bukanlah sesuatu yang luar biasa tetapi ia adalah hasil penyelidikan pakar mengenai otak dan fungsinya sejak puluhan tahun dahulu.

Kanak-kanak yang otak tengahnya diaktifkan mempunyai kelebihan yang tiada pada kanak-kanak yang belum mengaktifkan otak tengahnya. Kelebihan yang nyata adalah kemampuan mereka melihat dengan mata tertutup. Sama juga apabila dipraktikkan orang dewasa. Mereka berupaya ‘melihat’ benda di sekitar dan mampu melakukan aktiviti dengan mata tertutup seperti mengenal nombor, membaca kad dan mewarna.

Program pengaktifan otak tengah hanya menggunakan gelombang otak alpha. Gelombang alpha ini selalunya muncul sangat dominan ketika seseorang berada dalam keadaan yang paling tenang, relaks dan santai.

“Sebagai contoh keadaan ketika seseorang baru bangun dari tidur di awal pagi. Setelah otak tengah diaktifkan, otak akan dapat memancarkan gelombang. Gelombang ini berfungsi sehingga 360 darjah yang bertindak umpama radar yang akan merasa dan berinteraksi dengan keadaan sekeliling.

“Sebab itu, mereka boleh melihat dengan mata tertutup dan benda di sekitarnya walau diletak dari mana-mana arah sekalipun. Kelebihan melihat dengan otak ini boleh dianggap sebagai bonus,” katanya.

Pada umumnya, kelebihan yang diperoleh setelah otak tengah diaktifkan adalah:

1. Meningkatkan tumpuan

Apabila otak tengah diaktifkan, tumpuan seseorang akan bertambah baik menyebabkan mereka lebih mudah memahami sesuatu hal yang rumit. Ini kerana otak tengah ialah pengeluar dopamine yang diperlukan otak sebagai neurotransmitter. Otak tengah yang aktif mampu mengeluarkan dopamine dalam jumlah yang mencukupi. Semakin banyak dopamine dikeluarkan, semakin banyak jaringan sel baru akan terbentuk dan tersusun dalam sebuah mekanisme dan akan semakin kuat jika kita sering melatihnya.

2. Meningkatkan daya ingatan

Ia berkait rapat dengan daya tumpuan seseorang. Apabila tumpuan bertambah, secara tidak langsung ia akan turut meningkatkan daya ingatan seseorang. Daya ingatan yang bertambah membuat seseorang mampu belajar dalam waktu yang lebih singkat.

3. Meningkatkan gerakan kinetik

Otak tengah juga bahagian otak yang bertindak mengatur pergerakan tubuh. Setelah otak tengah diaktifkan, mereka mampu mengawal tubuh dengan lebih baik. Ada antara individu yang merasakan mereka lebih senang berolahraga, mudah melakukan pergerakan tarian dan aktiviti luar rumah.

4. Seimbangkan emosi

Otak tengah juga berfungsi mengatur hormon dalam tubuh. Jika otak tengah diaktifkan, mereka dapat mengawal emosi dengan lebih baik kerana otak tengah menyeimbangkan perkembangan otak kanan dan kiri. Mereka yang mempunyai emosi positif, tenang dan stabil akan dapat menerima pembelajaran dengan lebih baik.

Mereka lebih mudah menghafal dan dapat menyelesaikan permasalahan dengan lebih kreatif. Seseorang yang fungsi otak mereka lebih seimbang juga dapat menimbulkan sifat lebih berkasih sayang dengan orang di sekelilingnya, lebih peka dan prihatin dengan hal orang lain.

Untuk maklumat lanjut mengenai Smart-IQ boleh melayari www.smart-iq.my atau Facebook smart-iq dan YouTube smartiqctr.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 November 2016 @ 1:57 PM

HARIAN METRO

NEWSPAPER

Berapa lama anda dapat menyelesaikan permainan rubik buat kali pertama? Adakah mengambil masa satu jam, satu hari atau berminggu lamanya? Bagi yang kali pertama sudah tentu ia memberikan sedikit tekanan kerana anda seakan-akan dipaksa menyelesaikan susunan warna yang anda sendiri tidak tahu caranya.

Bagi mereka terutama kanak-kanak yang sudah biasa menyusun sambil memusing kotak segi empat sama itu mengikut warna merah, jingga, biru, hijau dan putih, pasti ia tidak menyukarkan. Malah jika konsisten dilakukan dengan daya imaginasi dan tumpuan yang betul sambil menutup mata sekalipun, ia dapat dilakukan dengan mudah.

Ramai tidak tahu rubik yang dicipta oleh Erno Rubik, kelahiran Budapest ini permainan yang dapat mengasah kemampuan berimaginasi, daya tumpuan dan ketelitian. Ia lebih banyak menggunakan logik dan memerlukan kesabaran untuk menyelesaikannya.

Menyedari banyak manfaat daripada permainan ini, pengasas Smart-IQ, Ruha Dani memasukkan elemen permainan ini dalam mata pelajaran pembelajaran di Smart-IQ, namun menerusi cara menutup mata atau menggunakan kuasa minda.

Menjelaskan lebih lanjut, ujarnya, dalam zaman teknologi maklumat ini, kanak-kanak dari usia seawal dua tahun sehingga belasan tahun mengabdikan hampir separuh masa hidupnya dengan bermain gajet seperti telefon pintar dan tablet.

“Pada masa sekarang, manusia terlalu bergantung kepada gajet yang mempunyai banyak keburukan dan boleh merosakkan minda. Oleh itu, permainan rubik boleh menggantikan gajet dan sesuai diberikan kepada kanak-kanak kerana selain merangsang otak kanan dan kiri, ia juga melatih jari untuk bergerak pantas, secara tidak langsung kemahiran motor semakin meningkat,” katanya.†

Permainan rubik juga satu cara meneroka jiwa kanak-kanak yang sukakan persaingan. Buktinya, biarkan mereka bertanding antara satu sama lain dan siapa paling cepat menyelesaikannya. Sudah tentu ia memberikan cabaran untuk saling bersaing dengan sihat antara satu sama lain. Menerusi kaedah menutup mata pula, teknik ini mengaktifkan otak tengah yang tidak diketahui ibu bapa.

“Menerusi cara ini kanak-kanak diajar melihat dengan mata hati. Apabila kuasa minda ini diaktifkan, mereka berupaya ‘melihat’ benda di sekitar dan mampu melakukan aktiviti dengan mata tertutup seperti bermain rubik, mengenal nombor, membaca kad dan mewarna.

“Program pengaktifan otak tengah hanya menggunakan gelombang alfa. Gelombang alfa ini selalunya muncul sangat dominan ketika seseorang berada dalam keadaan yang paling tenang, relaks dan santai.

“Sebagai contoh keadaan ketika seseorang baru bangun daripada tidur pada awal pagi. Setelah otak tengah diaktifkan, otak akan dapat memancarkan gelombang. Gelombang ini berfungsi sehingga 360 darjah yang bertindak umpama radar yang akan merasa dan berinteraksi dengan keadaan sekeliling. Sebab itu, mereka boleh melihat dengan mata tertutup dan benda di sekitarnya walaupun diletak dari mana-mana arah sekalipun,” katanya.

Pada umumnya, kelebihan yang diperoleh setelah otak tengah diaktifkan adalah meningkatkan tumpuan. Apabila otak tengah diaktifkan, tumpuan seseorang akan bertambah baik menyebabkan mereka lebih mudah memahami sesuatu hal yang rumit. Ini kerana otak tengah ialah pengeluar dopamine yang diperlukan otak sebagai neurotransmiter (pengutus saraf).

“Otak tengah yang aktif mampu mengeluarkan dopamine dalam jumlah mencukupi. Semakin banyak dopamine dikeluarkan, semakin banyak jaringan sel baru akan terbentuk dan tersusun dalam sebuah mekanisme dan semakin kuat jika kita sering melatihnya,” katanya.

Ia juga meningkatkan daya ingatan dan berkait rapat dengan daya tumpuan seseorang. Apabila tumpuan bertambah, secara tidak langsung ia turut meningkatkan ingatan seseorang. Otak tengah juga berperanan untuk keseimbangan emosi. Jika otak tengah diaktifkan, mereka dapat mengawal emosi dengan lebih baik kerana otak tengah menyeimbangkan perkembangan otak kanan dan kiri. Mereka yang mempunyai emosi positif, tenang dan stabil akan dapat menerima pembelajaran dengan lebih baik.

“Hasilnya mereka lebih mudah menghafal dan dapat menyelesaikan permasalahan dengan lebih kreatif. Seseorang yang fungsi otak lebih seimbang juga dapat menimbulkan sifat lebih berkasih sayang, peka dan prihatin dengan hal orang lain,” kata Ruha.

Kebaikan permainan rubik

Terdapat banyak kebaikan dalam permainan rubik, antara yang jelas adalah latihan meningkatkan daya ingatan. Ini kerana untuk menyelesaikan dengan mudah, terdapat rumusan dan teknik yang perlu dihafal. Secara tidak langsung kanak-kanak akan berusaha menghafal teknik untuk menyelesaikannya.

Dalam pada itu, ia juga melatih kanak-kanak menjadi lebih sabar. Kesabaran seseorang itu akan diuji ketika bermain rubik, apatah lagi

sekiranya bermain menggunakan akal logik tanpa rumusan. Dari situlah kesabaran akan terlatih kerana kebiasaannya mereka yang baru belajar bermain rubik dalam masa 15 minit saja sudah menyerah kalah.

Permainan ini mengisi waktu terluang daripada perkara yang tidak berfaedah. Ia juga dapat dimainkan di mana saja seperti ketika menunggu bas, berehat atau bekerja kerana ia mudah dibawa ke mana saja. Malah ia juga sesuai diberikan kepada kanak-kanak seawal usia tiga tahun.

Untuk maklumat lanjut mengenai Smart-IQ boleh melayari www.smart-iq.my atau Facebook smart-iq dan YouTube smartiqctv. - Siti Zarinah Sahib


Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 Februari 2017 @ 6:33 AM

VIDEO GALLERY

5 Steps of Brain Booster Bofore Exam

Blindfolded Sporst Day

Colour Block Blindfolded

Rubik Blindfolded

SMART IQ GROUP SDN BHD

012-2288284 / 03-87405052

2-1 & 2-2 Jalan Putra 2 Taman Putra Kajang 43000 Kajang Selangor Malaysia

©2020 by SMART IQ ACADEMY